Megújult a Ferenciek tere és környéke

.Felújítottuk a Belváros emblematikus főterét: a Ferenciek terét és környékét, valamint a Március 15. teret. Az V. kerületi önkormányzat a „A Jövő Városa” fejlesztési tervével évek óta arra törekszik, hogy egy élhetőbb belvárost alakítson ki, maximálisan szem előtt tartva a lakók érdekeit.

Március 14-én ünnepélyesen is átadtuk a Belváros új főterét, a Ferenciek terét és a Március 15. teret. A „Belváros új Főutcájának kiépítése – II. ütem – Ferenciek tere és környéke rehabilitációja” projekt, a környék megújulása közös siker.

A fejlesztések során a szereplők összehangolt munkájára volt szükség: Belváros Önkormányzata, a Fővárosi Önkormányzattal és a Budapesti Közlekedési Központtal együttműködve, folyamatosan azon dolgozott, hogy határidőben, a legmagasabb színvonalon és a legkisebb fennakadás mellett készüljön el a beruházás.

A projektnek köszönhetően rengeteg újítással találkozhatunk, amelyek megkönnyítik a mindennapjainkat. Ilyen újítás a Ferenciek tere aluljáróban a mozgáskorlátozottakat is kiszolgáló lift vagy a Március 15. téren kialakított Erzsébet hídi le- és felhajtó. Az Y aluljáró megszűntetésével és két új zebra létesítésével egységes lett a tér: összekötöttük Belváros főutcájának eddig széttagolt részeit.

35 ezer négyzetméternyi felület újult meg, amelynek majdnem fele gyalogos-, hozzávetőlegesen 1500 négyzetméter pedig zöld terület. Emellett a felszíni fizetős parkolók felújításával és újak kialakításával több, mint 180 parkolóhely áll rendelkezésre. A projektben közel száz új hulladékgyűjtőt és több mint félszáz új padot helyeztek ki a területre.

A Ferenciek tere és környékének átalakításával, egy sokkal élhetőbb, tisztább és vonzóbb Belvárosi környezetet alakított ki Belváros önkormányzata. A 2012 novemberében elindult projekt összköltsége 3 658 694 329 Ft volt, amely Európai Unió és a Magyar Állam pénzügyi támogatásával valósult meg.

PDF Letöltése